Delegacija AAS je prisustvovala seminaru povodom obeležavanja 20ogodišnjice postojanja Aikiaki
Rumunije (Fundatia Romana de Aikido Aikikai – FRAA). U periodu od 15 do 17 septembra 2017. godine održan je veliki trodnevni internacionalni seminar na kome su treninge držali:

  • Micuteru Uešiba Hombu Dojo-Cho
  • Ulf Evenas 7.DAN shihan
  • Mikele Kvaranta 6.DAN Shihan
  • Vilko Vrizman 6.DAN Shihan
  • Kei Izava 6.DAN Sensei

Seminaru je prisustvovalo preko 400 aikidoka iz 22 zemlje sveta, od toga 17 učesnika bilo je iz Srbije. Atmosferu sa treninga možete videti na zvaničnoj  facebook strani FRAA.

Pored Sayonara party koji je bio otvoren za sve  prisustvovali smo i Wellcome party- svečanoj večeri, koja je bila zatvorenog tipa i na koju su bili pozvani vodeci ljudi nacionalnih aikido federacija i sensei koji su vodili treninge.  Za vreme ovog dogadjaja ostvarili smo kontakt sa Kei Izavom predsednikom IAF-a, Vilkom Vrizmanom generalnim sekretarom IAF-a i Dorinom Marcisom predsednikom FRAA. Tom prilikom uručili smo njim i waka senseiu pripremljene poklone. 

Dogovorena je radna večera sa g. Vilkom Vrizmanom početkom novembra, kada će biti razmatrana situacija prijema Srpskog aikida u IAF.

U nezvaničnoj priči u okviru Sayonara party Kei Izava nam je preneo buduće planove IAFa. Ovi planovi su kako nam je rekao zadati o strane trenutnog Doshua i podrazumevaju povečanje broja članica IAFa, tj da je olakšan prijema onim savezima/zemljama koji su otvoreni za saradnju sa drugima. Pored toga objašnjavao je vezu sa International World Games Association i Predstavljanje na World Comabat Games, i promeni loga IAFa
Nesto više možete prošitati na:
http://www.aikido-international.org/main-menu-archives/news-archive-2/24-iaf-latest-news/142-the-iaf-unveils-its-new-logo

Pored kontakta sa IAFom imali smo priliku da sagledamo kako sa organizacionog plana izgleda veliki seminar ovog tipa, jer se nadamo da ćemo već sledeće godine biti u sličnoj prilici, organizovanju seminara povodom 50 godina aikidoa u Srbiji. Pored osnovne logistike, adekvatne lokacije koja podrazumeva salu, svlačionice i parking, neophodnog smeštaja za senseie koji vode seminar, vozače koji će biti na usluzi senseima, potreban nivo za svečanu večeru, poklone, potrebnog prostora za Sayonara party, do sitnica kao što su legitimacije i akreditacije učesnika, informatori o događaju, zvaniči snimatelji i fotografi i drugo.